Behandeling Hond

Indien je merkt dat je trouwe viervoeter niet meer graag speelt of je ziet dat hij niet lekker in zijn vel zit, ben je bij Osteopathie Cornelisse aan het goede adres. Bel 06-1388 51 69 of mail voor een afspraak Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vanwege de aard van mijn werk, kan ik niet altijd direct de telefoon aan nemen. Ik bel of app u terug zodra mijn handen vrij zijn. Voor een behandeling voor je hond kun je, op afspraak naar de praktijk in Wedde (provincie Groningen) komen.

Aandachtspunten voor de behandeling

Voor het onderzoek en de behandeling is het van belang dat de hond schoon en droog is (dus niet nat van de regen of van zweet). Voor ik de hond ga onderzoeken en behandelen wil ik altijd eerst wat dingen weten vanuit het verleden en welke klachten er spelen. Zijn deze klachten vaker voorgekomen, zijn er blessures geweest en welke medische zorg is toegepast. Verder wil ik graag weten of de hond een ‘beroep’ heeft of wordt ingezet in de sport.

De behandeling

De behandeling begint met een onderzoek van de hond. Het hele dier wordt nagevoeld op blokkades. Regio’s waar blokkades zich bevinden zijn op te sporen door verminderde beweeglijkheid, kleine temperatuurverschillen en subtiele spanningsveranderingen. Daarna wordt de hond behandeld. De behandeling duurt ongeveer 30 tot 45 min. Om blokkades in het lichaam te verhelpen gebruikt een osteopaat uitsluitend de handen. De technieken die gebruikt worden variëren van zachte bindweefseltechnieken (fasciale technieken) tot wervelmanipulaties. Honden accepteren de technieken over het algemeen heel goed, maar elk dier reageert op zijn eigen manier op een behandeling. Een hond kan soms zelfs aangeven waar hij pijn of ongemak ervaart.

Na de behandeling

Na de behandeling krijg je advies met betrekking tot rust, eventueel wordt er gekeken naar voeding en het harnachement. Slechte voeding kan de oorzaak zijn van blokkades. Soms kan het van belang zijn om (tijdelijk) een ander tuig of halsband te gebruiken. Omdat een osteopathische behandeling een enorme impact kan hebben op een hond, adviseer ik om de hond na de behandeling een aantal dagen rust te geven. Zo krijgt de hond de kans om te reageren op de behandeling en een nieuw evenwicht te vinden in zijn lichaam. Hij kan na de behandeling erg moe zijn of spierpijn hebben. Er mag wel rustig gewandeld worden, maar even niet gespeeld of in het geval van sporthonden, getraind.

Hoeveel behandelingen

Elke hond reageert verschillend op een behandeling. Sommige honden voelen zich na de behandeling direct beter, bij andere honden duurt het langer. Afhankelijk van de ernst van de blokkades en tijd dat deze aanwezig zijn en mate van compensatie. Tot enkele weken na de behandeling kan het lichaam zich nog aanpassen. Soms is een tweede of derde behandeling nodig. Hoeveel behandelingen een dier nodig heeft, hangt af van verschillende factoren, zoals de ernst van de blokkades, de hoeveelheid blokkades, hoe lang deze al bestaan, hoe makkelijk het dier zich laat behandelen, etc. Voor honden geldt dat gemiddeld drie tot vijf behandelingen nodig zijn. Een tweede behandeling wordt over het algemeen drie tot vijf weken na de eerste behandeling gegeven.

Preventief behandelen

Osteopathie schept de voorwaarden voor het lichaam om gezond te zijn én te blijven, daarom zijn preventieve osteopathische behandelingen erg nuttig. Of je hond nu heel actief is of niet, ze kunnen allemaal last krijgen van hun lijf. De oorzaken hiervoor zijn eindeloos. Je hond springt uit de auto, speelt ruw met een andere hond of glijdt uit de bocht. Je hoeft het niet altijd direct te merken, soms gaat er een tijd overheen voordat een hond laat merken dat er iets is. Om te voorkomen dat deze blokkades naar verloop van tijd vervelende klachten geven, laten steeds meer mensen hun hond twee keer per jaar preventief behandelen. Een osteopaat vind altijd wel iets.>/p>

Acute gevallen

Een behandeling van een osteopaat is nooit een vervanging van medische zorg van een dierenarts. Bel bij acute gevallen altijd een dierenarts. Wanneer ik aan het behandelen ben, kan het zijn dat ik je eerst doorverwijs naar een dierenarts, voordat er verder behandelt kan worden.

Bij vragen bel vrijblijvend 06-1388 51 69 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.