Behandeling Paard

Een paard wat los door het lijf kan bewegen is bereidwilliger, veiliger, gezonder en gelukkiger!

Wanneer je paard niet lekker in zijn vel zit, ben je bij Osteopathie Cornelisse aan het goede adres. Bel 06-1388 51 69 of mail voor een afspraak Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Vanwege de aard van mijn werk, kan ik niet altijd direct de telefoon aan nemen. Ik bel of app u terug zodra mijn handen vrij zijn. Ik werk op locatie, dus op de plaats waar jouw paard is. Ik reis door de provincies Groningen, Drenthe, Friesland en Overijssel. Je kan ook op afspraak met jou paard naar mijn praktijk komen in Wedde (provincie Groningen).

Aandachtspunten voor de behandeling

Voor het onderzoek en de behandeling is het van belang dat het paard schoon en droog is (dus niet nat van de regen of van zweet). Een rustige, droge omgeving komt de behandeling ten goede. Voor ik het paard ga onderzoeken en behandelen wil ik altijd eerst wat dingen weten vanuit het verleden en welke klachten er spelen. Zijn deze klachten vaker voorgekomen, zijn er blessures geweest, welke medische zorg is toegepast en welke discipline wordt er met het paard beoefend.

De behandeling

De behandeling begint met een onderzoek van het hele paard. Het hele dier wordt nagevoeld op blokkades. Regio’s waar blokkades zich bevinden zijn op te sporen door verminderde beweeglijkheid, kleine temperatuurverschillen en subtiele spanningsveranderingen. Daarna wordt het paard behandeld. De behandeling duurt ongeveer 45 tot 60 min. Om blokkades in het lichaam te verhelpen gebruikt een osteopaat uitsluitend de handen. De technieken die gebruikt worden variëren van zachte bindweefseltechnieken (fasciale technieken) tot wervelmanipulaties. Paarden accepteren de technieken over het algemeen heel goed, maar elk dier reageert op zijn eigen manier op een behandeling.

Na de behandeling

Na de behandeling krijg je advies met betrekking tot rust, training en specifieke oefeningen, eventueel wordt er gekeken naar voeding en het harnachement. Niet passend harnachement kan de oorzaak zijn van blokkades. (Hiervoor werk ik graag samen met voedingsspecialisten en zadelpassers etc.) Omdat een osteopathische behandeling een enorme impact kan hebben op een paard, adviseer ik om het paard na de behandeling een aantal dagen tot een week rust te geven. Zo krijgt het paard de kans om te reageren op de behandeling en een nieuw evenwicht te vinden in zijn lichaam. Het paard mag wel in de wei of paddock. Daarna kan de training van het paard weer rustig opgepakt worden.

Hoeveel behandelingen

Elk paard reageert verschillend op een behandeling. Sommige paarden voelen zich direct beter na de behandeling, bij andere paarden duurt het langer. Afhankelijk van de ernst van de blokkades, de tijd dat deze aanwezig waren en mate van compensatie. Tot 6 weken na de behandeling kan het lichaam van het paard zich nog aanpassen. Soms is een tweede of derde behandeling nodig. Hoeveel behandelingen een dier nodig heeft, hangt af ook weer af van verschillende factoren, zoals de ernst van de blokkades, de hoeveelheid blokkades, hoe lang deze al bestaan, hoe makkelijk het dier zich laat behandelen, etc. Het voordeel van osteopathie is dat er vaak maar weinig behandelingen nodig zijn, gemiddeld twee tot drie. Tussen de behandelingen zit over het algemeen 4 tot 6 weken. Om daarna te voorkomen dat blokkades weer tot problemen gaan leiden, is twee keer per jaar preventief behandelen meestal voldoende.

Preventief behandelen

Osteopathie schept de voorwaarden voor het lichaam om gezond te zijn én te blijven, daarom zijn preventieve osteopathische behandelingen erg nuttig. Elk paard verstapt zich wel een keer, glijdt weleens uit of komt een keer vast te liggen. Je paard kan daar blokkades door oplopen. Om te voorkomen dat deze blokkades naar verloop van tijd vervelende klachten geven, laten steeds meer mensen hun paard twee keer per jaar preventief behandelen. Een osteopaat vind altijd wel iets.

Acute gevallen

Een behandeling van een osteopaat is nooit een vervanging van medische zorg van een dierenarts. Bij acute gevallen zoals slokdarmverstopping, kolieken en koorts, bel dan altijd een dierenarts. Wanneer ik aan het behandelen ben, kan het zijn dat ik je eerst doorverwijs naar een dierenarts, voordat er verder behandelt kan worden.

Vragen? Neem vrijblijvend contact op 06-1388 51 69 of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Behandeling richt zich voornamelijk op de wervelkolom. Tussen elke twee wervels treden er links en rechts zenuwen uit die verantwoordelijk zijn voor het aansturen van specifieke delen van het lichaam. Zoals huid, spieren, botweefsel, fascia en organen.

Ragnhild Cornelisse